Diş Eti Hastalıkları Ve Tedavisi
Diş eti hastalığı bir veya daha fazla dişi etkileyebilir. Daha önce bahsedildiği gibi diş plağının fırçalama işlemi sırasında diş üzerinden uzaklaştırılması gerekir. Diş plağı içindeki bakteriler, dişeti iltihabına neden olurlar. Hafif dişeti hastalığı olan ‘’gingivitis’’de, dişeti pembeden kırmızıya dönüşür, hafif şişer ve kolayca kanar. Genellikle fazla rahatsızlık vermez. Gingivitis yetersiz ağız hijyeni sonucu ortaya çıkar. Gingivitis dişhekiminin tedavisi ve evde iyi ağız bakımı ile düzelir. Gingivitis tedavi edilmez ise ilerleyebilir ‘’periodontitis’’ oluşur, zamanla plak yayılır ve dişeti çizgisinin içine doğru büyür. Bakteri içinde üretilen toksinler dişetinde iritasyon oluşturur ve dişin çevresindeki dokular ve kemikte iltihabi reaksiyon ortaya çıkar. Sonuçta diş eti, dişten ayrılır, diş ve dişeti arasında temizlenemeyen cep adı verilen boşluklar oluşur. Hastalık ilerledikçe cepler derinleşir ve daha fazla dişeti ve kemik zarara uğrar. Genellikle bu olaylar gelişirken fazla belirti yoktur. Sonuçta dişin çevresindeki kemikte rezorbsiyon olur ve diş sallanmaya başlar ve çekilmesi gerekir. Bu durum genellikle birden fazla dişi etkiler.
Diş Eti Çekilmesi Tedavisi
Öncelikle diş eti çekilmesi tedavisinin her hastada aynı prosedürle yapılmadığını belirtmek gerekiyor. Çekilmenin düzeyine bağlı olarak farklı tedavi seçenekleri değerlendirilebilir ve diş hekimi tarafından gerekli görülmesi durumunda antibiyotik ilaç kullanımı da gerekebilir. Hafif düzeyde bir çekilme söz konusuysa bu durumda titiz bir temizlik çalışmasının yapılmasına
ihtiyaç duyulur.
Diş eti çizgisinin altındaki dişlerde ve kök yüzeylerde oluşan plak, tartar temizlenir. Açık kalan kök alanlara bakterilerin tutunmasını önlemeye yönelik olarak bu alanların düzgünleştirilmesi de tercih edilebilir. Ancak bazı hastalarda diş etlerindeki çekilme ilerlemiş düzeyde olabiliyor. Bu durumda da cerrahi müdahale seçeneği değerlendirilebilir.
Diş etlerindeki çekilmeden kaynaklı olarak diş kökleri açıkta kalabiliyor ve bu da aşırı hassasiyet sonucunu doğurabiliyor. Böyle durumlarda hassasiyeti gidermeye yönelik tedaviler uygulanıyor. Burada en çok merak edilen unsur, çekilen diş etlerinin yeniden yerine getirilmesi konusu oluyor. Maalesef bu mümkün değildir. Çekilen diş etlerinin kendi kendine yeniden eski yerine dönmesi sağlanamadığından bu sorun ilerleme kaydetmeden müdahale edilmesi ve gerekli tedavinin gerçekleştirilmesi çok büyük bir önem taşıyor.
Cerrahi müdahale ile greftleme adı verilen bir yöntem tercih edilebiliyor. Greftlemede hastanın damağından alınan parça çekilmenin olduğu bölgeye transfer ediliyor. Kaydırma olarak adlandırılan bir diğer yöntemde ise çekilmenin olduğu bölgenin yan kısmında şayet sağlam bir doku varsa, o dokunun çekilme olan yere kaydırılması işlemidir.
Böylece açıkta kalan yer kapatılıyor. Ancak bu yöntemler de her hastaya uygulanamaz. Bu nedenle önlem almak ve diş kontrollerini aksatmamak gerekir. Zira diş eti çekilmesi sorununda hijyen, diş temizliğinin aksatılmaması gibi unsurlar belirleyici faktörlerdir. Diş temizliğinin asla ihmal edilmemesi gerekir.