Periodontoloji, dişlerinizi destekleyen ve çenedeki konumunu koruyan özel sert ve yumuşak dokular sistemini inceleyen bilim dalıdır. Periodontium olarak bilinen bu doku, bazı çok önemli fonksiyonlara sahiptir: dişleri güvenli bir şekilde çenelere tutturur; ısırma ve çiğneme sırasında bir amortisör görevi görür ve bu nedenle aşırı kuvvetlerden zarar görmesini önler; ve dişleri çene içinde sabit bir konumda tutar, böylece çiğneme sırasında verimli ve rahat bir şekilde çalışırlar. Periodontoloji (Diş Eti Hastalıkları).
Periodontoloji neden önemlidir?
Birçok yönden ağız vücudunuzun genel durumunun bir aynası olarak görülebilir. Özellikle periodontal sağlığımız bize dişetlerimizde olanlardan daha fazlasını söyleyebilir. Her ne kadar periodontitis her zaman dişler üzerinde plak birikimi ile tetiklense de, vücudumuzun sistemik hastalıkları diş eti sağlığımızı etkileyebilir, dişlerin destek yapılarını zayıflatabilir.
Periodontal hastalığın sonuçları nelerdir?
Periodontitis, diş kaybının önde gelen nedenidir. Periodontal inflamasyonun ilerlemesi durmazsa, çevredeki kemiği de içeren destekleyici yapıların kaybına sebep olur. Sonunda dişlerin destek dokularındaki kayıplara bağlı olarak diş çekimi gerektirir. Hastaların diğer problemleri arasında ağrılı apse, dişlerde yer değiştirme ve diş eti çekilmesi sonucu diş kökü görüntüsünde hafifçe uzama olabilir. Tedavi edilmemiş periodontal hastalığın genel sağlığı etkileyebileceği günümüzde anlaşılmaktadır; Örneğin, hamilelikte komplikasyonlar için risk artışı (erken doğum ve düşük doğum ağırlığı) ve ayrıca kalp hastalığı ve diyabet oluşma riskini arttırmaktadır.
Periodontoloji tedavi yöntemleri
Periodontal hastalıklar, büyük bir oranda önlenebilen ve kontrol altına alınabilen hastalıklardır. Tedavi; iyi ağız hijyeninin sağlanmasına, doğru ve erken tanıya ve doğru tedavi yaklaşımlarına bağlıdır. Bu nedenle hem hastanın hem de hekimin tedaviye aktif olarak katılımı gerekir.
Tedavinin 1. aşaması
Periodontal tedavide en önemli aşama enfeksiyonun ortadan kaldırılması ve hastanın etkili ve düzenli bir şekilde diş eti, diş ve dişler arası temizliği uygulayarak ağız sağlığını koruyabilmeyi öğrenmesidir. Enfeksiyonun ortadan kaldırılması; hastalığa sebep olan mikrobiyal dental plak, diş taşı ve diş taşının tutundugu kök yüzeyinin hekim tarafından temizlenmesi ve hastanın bu durumu koruması ile mümkündür. Bu işlem “başlangıç tedavisi” adını alır, her tip periodontal hastalığın tedavisinde vazgeçilmez aşamadır ve vakanın durumuna göre 3-4 seansta gerçekleştirilir. Başlangıç tedavisi sırasında kötü ve taşkın dolguların yenilenmesi, çürük dişlerin doldurulması, diş eti kenarı ile uyumu ve şekli doğru olmayan protezlerin düzeltilmesi gibi bakteri tutunmasını kolaylaştırıcı yerel faktörlerin uzaklaştırılması, kanal tedavileri ve varsa ümitsiz dişlerin çekimi gerçekleştirilmelidir. Ayrıca sistemik bir hastalığın varlığında tıbbi konsültasyonlar da bu safhada yapılır. Bu aşamada olası protezler için planlama yapmak da gereklidir.
2.Tedavinin 2. aşaması
Periodontist başlangıç periodontal tedavi aşaması ile tam olarak tedavi edilemeyen bir durum tespit etmişse periodontal cerrahi işlemler önerecektir. Başlangıç periodontal tedavi sonrasında kalan cep derinlikleri, diş eti büyümeleri ve çekilmeleri, kemik erimesinin varlığı ve şekli, diş eti miktarı gibi veriler alınacak kararı etkiler. Tüm periodontal hastalıklar ve defektler aynı cerrahi işlemlerle tedavi edilemezler. Tedavi seçimindeki belirleyici faktörler, hastaya ve dokuya ait özellikler ve mevcut periodontal hastalığın seyri ve yaygınlığıdır.
Cerrahi periodontal tedavinin ana amacı; cep derinliklerini ortadan kaldırmak, kemik-diş eti ve diş ilişkisini orjinaline benzetmeye çalışmak, böylece hastanın ve hekimin kolay temizleyebileceği bir ortam yaratmaktır. Bu nedenle “düzeltici tedavi” olarak da isimlendirilir.